fredag 4 maj 2012

vi börjar med rabarbermazariner

Syrliga rabarber och söt mandelmassa är ofta en lyckad kombination. Den kaka är god att äta som den är men kan självklart serveras med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Till ca 20 bitar behövs:
 3 dl siktat dinkel - eller vetemjöl
3 msk strösocker
125 g smör
2 msk pressad citron
 Fyllning:
 350 g rabarber
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
1 citron, rivet skal
 4 ägg
 1 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
 Glasyr:
1 dl florsocker
 ca 1 msk vatten
 Gör så här:
 Blanda mjöl och socker i matberedare. Tillsätt smöret i små kuber.
 Mixa ihop till en smulig massa.
Tillsätt citronsaften och arbeta snabbt ihop till en deg.

 Tryck ut degen i en osmord liten långpanna, ca 20 x 30 cm.
 Nagga botten me den gaffel. Låt vila i kylen ca 30 minuter.

 Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda degen i ugnen ca 10 minuter.

 Fyllning: Ansa och strimla rabarbern. Riv mandelmassan.
Blanda mandelmassa, smör och citronskal. Vispa i äggen, ett i taget.

 Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
 Häll smeten på den förgräddade bottnen. Fördela rabarbern i smeten.

 Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter.
 Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kallna.

 Glasyr: Blanda florsocker med vatten till en glasyr.
 Ringla glasyren över kakan strax före servering och skär den i bitar.

1 kommentar: