söndag 13 maj 2012

Gratinerade rabarber

Detta recept skapades från början av den kände kocken Tore Wretman, och kallades glasrabarber.

Till 4 portioner

6 - 8 späda rabarberstjälkar

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 1/2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och börja med vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ner
vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och häll på mjölken och grädden. Koka upp alltsammans och dra av från värmen. Låt stå och dra cirka femton minuter.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången från kastrullen. Häll ner den avsvalnade vaniljgräddmjölken i ägg- och sockerblandningen under vispning.
Värm det hela försiktigt under omrörning tills såsen tjocknar.

Skölj och ansa rabarbern och skär den i 1 1/2 centimeter långa bitar. Lägg dem i en
gratängform eller i små portionsformar.
Häll vaniljkrämen över. Gratinera cirka fem minuter eller tills de har fått lite färg.
Servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar