fredag 11 maj 2012

Prinsesstårta

Äkta prinsesstårta har bara vaniljkräm och grädde som fyllning. Man kan lägga sylt på det undre lagret, men då klassas den inte längre som en prinsesstårta utan som en operatårta.
Vill du ha grönt marsipantäcke finns färdigkavlade att köpa i butiken. Du kan också färga marsipanen
själv om du vill.

Till en  ca 12-bitars tårta:

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
4 gelatinblad
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk strösocker
2 äggulor
2 msk maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Fyllning:
3 dl vispgrädde

Garnering:
300 g vit marsipan eller sockerpasta
ev röd eller grön karamellfärg
1 msk florsocker
ca 20 g rosa marsipan

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vetemjöl och potatismjöl
blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm
i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter
innan den lossas och får kallna.

Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda mjölk, grädde, socker, äggulor
och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och
ta upp och låt gelatinbladen smälta i krämen. Låt krämen svalna. Blanda ner vaniljsockret. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen innan den stelnat helt.

Skär kakan i tre bottnar. Bred ut hälften av vaniljkrämen på en botten. Lägg på en till botten.
Bred ut resten av vaniljkrämen och lägg på den den tredje bottnen. Vispa grädden och täck sidor och ovansida, mest i mitten så att det blir en kupol.

Garnering:
Färga eventuellt marsipanen rosa eller grön med hushållsfärg. Kavla ut marsipanen eller
sockerpastan mellan två ark plastfolie. Lyft den försiktigt och täck tårtan. Tryck fast marspantäcket
runt sidorna. Skär eventuellt små snitt för en jämnare yta utan veck. Ställ tårtan svalt.

Forma den rosa marsipanen till en ros och garnera tårtan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar