torsdag 10 maj 2012

Hallontårta

Denna tårta är perfekt att ha till alla sommarens fester, därför att den inte bara är vacker utan också
är lätt att skära för alla gäster.

Till en rektangulär tårta:
230 g osaltat mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
4 stora ägg, uppvispade
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
ca 3 3/4 dl Extra fint mjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning och topping:
5 - 6 msk hallon - eller jordgubbssylt
2 1/4 dl kall vispgrädde
450 g hallon (färska eller tinade djupfrysta)

Rektangulär kakform av teflon  27 x 18 cm eller en välsmord långpanna.

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg smöret i en stor skål och tillsätt socker, ägg, vaniljsocker, mjölk, mjöl
och bakpulver. Vispa väl med elvisp tills smeten är slät. Häll den i den smorda,
lite lätt, bröade formen.
Grädda i ugnen i cirka 25 minuter eller tills kakan känns torr med provsticka. Ta
formen ur ugnen och låt kakan svalna i 10 minuter innan den stjälps upp på galler
för att kallna helt.

Jämna till kanterna med en vass kniv och dela kakan i två delar på längden. Lägg
en del på ett serveringsfat och bred sylten ovanpå. Lägg på nästa del och tryck till
försiktigt. Lägg på den hårt vispade gräddden över kakan. Dekorera med bär och servera.

Går att förvara i lufttät burk i kylskåp i upp till 3 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar