tisdag 15 maj 2012

Rabarbersorbet med savaräng

En gudomligt god sorbet med rabarber och fläder!

För att få en riktigt fluffig och härlig sorbet bör man använda glassmaskin, men det går också bra
att frysa in i vanlig frys om man tar ut och vispar i luft ungefär varje halvtimme tills sorbeten är
klar.

4 - 6 port.

Gör så här:

Skala rabarbern om den är grov. Skär den i mindre bitar.

Koka upp fläderblomssaften tillsammans med citronsaften. Låt koka några minuter och lägg i
rabarbern. Koka under lock cirka fem minuter eller tills rabarbern är mjuk.

Kör allt i en mixer, sila och låt vätskan kallna. Häll vätskan i glassmaskin och kör till sorbet
cirka 25 minuter. Eller frys in i vanlig frys, ta ut och vispa i luft varje halvtimme tills sorbeten är
klar.
Servera direkt eller förvara i frysen. Tina i så fall sorbeten något innan den formas med en sked
Servera sorbeten på savaränger i portionsformat.

Savarängen:

Använd dig av en sockerkaksform med hål i mitten när du gör savarängen, alternativt portionsformar.

1/2 dl standardmjölk
15 g jäst
1 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
zest(det yttersta gula skalet rivet)
från 1 citron
1 krm salt
kardemumma
2 msk socker
2 dl vetemjöl
3 ägg

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader. Blanda jäst, mjöl, mjölk och 1 1/2 dl vetemjöl i en degblandare.
Bearbeta degen tills den är smidig (eller knåda den för hand).
Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner smör, citronzest, salt, kardemumma, socker och
vetemjöl i degen.
Blanda degen noga, knåda den tills den är seg och blank.
Rör i äggen, ett i taget. Degen ska bli ganska lös.
Smörj formen och fyll den till hälften med degen. Täck med plastfilm och låt jäsa tills degen
når upp till kanten. Det tar cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda savarängen i cirka 15 minuter. Ta ur den ur formen och låt kallna på galler. Servera med
sorbeten i mitten eller gör som bilden ovan. Garnera med smultron eller andra bär.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar