måndag 30 november 2015

Julpepparkakor

 PEPPARKAKOR
2 dl socker
1 dl vatten
1 dl sirap
125 gr smör
1 msk kanel
1/2 msk kardemumma
1/2 msk malen kryddnejlika
1/2 msk malen ingefära
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 msk bikarbonat

Kristyr:
Ca 3-4 dl florsocker
1 äggvita

1. Blanda socker, vatten och sirap i en kastrull och låt koka upp.

2. Lägg smör och kryddor i en skäl och häll den varma sockerlagen över,
låt smöret smälta och rör om. Låt sedan massan svalna tills den håller
rumstemperatur.

3. Kör/rör smeten med vetemjöl och bikarbonat till en fast deg och låt den
sedan ligga i kylen till nästa dag.

4. Ta fram degen och kavla ut pepparkakor på ett mjölat bakbord. Baka dem
i ugnen på 190 grader i ca 6-7 minuter, tills de fått fin färg.

Förvara i burk med tätslutande lock.

Kristyr:
Vispa upp florsocker med äggvita till en fluffig kristyr och börja dekorera.
Sätt på kristyren inte alltför långt innan pepparkakorna ska serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar