måndag 20 oktober 2014

Afternoon tea

De vanligaste snittarna när man dricker afternoon tea är vitt bröd som läggs ihop med något gott emellan. Här är två förslag:

 LAXSNITTAR 16 st.

 200 gr varmrökt lax utan skinn och ben
100 gr naturell färskost ( ex. philadelphia)
2 msk hackad gräslök
 1 tsk rivet citronskal
1 krm salt '
1 krm nymald svart peppar
16 skivor vitt formbröd
 Gör så här:
 Finfördela laxen och blanda den med färskosten. Tillsätt gräslök och citron. Krydda med salt och peppar.
 Skär bort kanterna på brödet. Bred laxrör på hälften av brödskivorna.
 Lägg på de andra brödskivorna och tryck till.
 Skär bröden itu på diagonalen till trekanter.'

 OSTSNITTAR 16 st.

 1 dl creme fraiche
1 1/2 dl riven västerbottenost
1 krm salt
1/2 krm nymald svart peppar
20 gr valnötter
 16 skivor kavring eller annat mörkt bröd
 Gör så här:
 Vispa creme fraichen riktigt fast med elvisp. Blanda ner den rivna osten och krydda med salt och peppar.
 Grovhacka valnötterna och blanda ner dem i röran.
 Skär bort kanterna på brödskivorna. Bred ostkrämen på hälften av brödskivorna.
 Lägg på de andra brödskivorna och tryck till.
Skär sedan bröden mitt itu på diagonalen till trekanter
.

NÖTSCONES MED VIT CHOKLAD 4 scones

 50 gr hasselnötter
 50 gr vit choklad
 5 dl vetemjöl
 3 dl grahamsmjöl
 100 gr smör
2 msk råsocker
 4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 4 dl filmjölk
 Tillbehör: Hallon- och vaniljmarmelad, recept nedan.
 smör och ost

 Gör så här:
 Sätt ugnen på 250 grader. Grovhacka nötterna. Hacka chokladen.
 Hacka samman de båda mjölsorterna, smör, socker, bakpulver och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i nötter och choklad.
 Dela degen i fyra bitar. Forma den till runda bollar och platta sedan ut dem till runda kakor, ca 12 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ett kryss i varje kaka.
 Grädda sconesen mitt i ugnen 12 - 15 minuter. Låt svalna på galler och servera ljumma med marmeladen, smör och ost.

 HALLON- OCH VANILJMARMELAD 8 dl
 Marmeladen är ett mellanting mellan sylt och marmelad, alltså inte så fast.

 500 gr frysta hallon
 500 gr syltsocker (ca 5dl)
 1 vaniljstång

 Gör så här:
 Blanda hallon och socker i en gryta eller kastrull. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljfrön och - stång i grytan. Låt koka upp och sjud marmeladen ca 5 minuter. Skumma väl. Häll upp marmeladen i väl rengjorda, varma burkar och låt kallna.
 

LEMONCURD ca 2 1/2 dl

 På en engelsk afternoon tea saknas aldrig den goda lemon curden, som passar alldeles utmärkt på de nygräddade sconesen. Passar även mycket bra som fyllning i tårtor, muffins och andra bakverk, och även till dessert.

 3 äggulor
 1 ägg
 4 msk smör
 2 dl strösocker
 1 dl pressad citron

 Gör så här:

 Vispa ihop äggulor och ägg.Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och blanda väl.
 Rör ihop ägg, smörblandning och citronsaft i en kastrull. Sjud blandningen under kraftig vispning tills den är tjock och krämig, ca 5 - 10 minuter. Sila krämen i en skål och låt kallna.

 VALLMO- OCH CITRONMINIMUFFINS ca 22 minimuffins

 100 gr smör, rumsvarmt
 1 1/2 dl strösocker
 2 ägg
 1 citron, rivet skal
 2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl blå vallmofrön
1 tsk bakpulver

 Topping:
 100 gr naturell färskost
3 msk florsocker
1 msk pressad citron

 Garnering:
1 msk blå vallmofrön

 Gör så här:
 Sätt ugnen på 250 grader. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt. Tillsätt citronskalet. Blanda mjöl, vallmofrön och bakpulver. Rör ner mjölbandningen i äggsmeten. Fördela smeten i småbrödsformar av papper, ställda på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
 Låt kallna på galler.
 Topping; blanda färskosten med florsocker och citronsaft.
 Bred toppingen på muffinsen och strö över vallmofrön.

2 kommentarer:

  1. Smarriga recept, dom måste jag testa!

    SvaraRadera
  2. Tack så hemskt mycket:). jag älskar verkligen Afternoon tea!!!

    SvaraRadera