De vanligaste snittarna när man dricker afternoon tea är vitt bröd som läggs ihop med något gott emellan. Här är två förslag:
LAXSNITTAR 16 st.
200 gr varmrökt lax utan skinn och ben
100 gr naturell färskost ( ex. philadelphia)
2 msk hackad gräslök
1 tsk rivet citronskal
1 krm salt '
1 krm nymald svart peppar
16 skivor vitt formbröd
Gör så här:
Finfördela laxen och blanda den med färskosten.
Tillsätt gräslök och citron. Krydda med salt och peppar.
Skär bort kanterna på brödet. Bred laxrör på hälften av
brödskivorna.
Lägg på de andra brödskivorna och tryck till.
Skär bröden itu på diagonalen till trekanter.'
OSTSNITTAR 16 st.
1 dl creme fraiche
1 1/2 dl riven västerbottenost
1 krm salt
1/2 krm nymald svart peppar
20 gr valnötter
16 skivor kavring eller annat mörkt bröd
Gör så här:
Vispa creme fraichen riktigt fast med elvisp.
Blanda ner den rivna osten och krydda med salt och peppar.
Grovhacka valnötterna och blanda ner dem i röran.
Skär bort kanterna på brödskivorna. Bred ostkrämen på
hälften av brödskivorna.
Lägg på de andra brödskivorna och
tryck till.
Skär sedan bröden mitt itu på diagonalen till trekanter
.
NÖTSCONES MED VIT CHOKLAD 4 scones
50 gr hasselnötter
50 gr vit choklad
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
100 gr smör
2 msk råsocker
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 dl filmjölk
Tillbehör:
Hallon- och vaniljmarmelad, recept nedan.
smör och ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Grovhacka nötterna.
Hacka chokladen.
Hacka samman de båda mjölsorterna, smör, socker, bakpulver och salt,
gärna i en matberedare. Tillsätt filmjölken och arbeta snabbt ihop
till en deg. Blanda i nötter och choklad.
Dela degen i fyra bitar. Forma den till runda bollar och platta
sedan ut dem till runda kakor, ca 12 cm i diameter, på en plåt
med bakplåtspapper. Sätt ett kryss i varje kaka.
Grädda sconesen mitt i ugnen 12 - 15 minuter.
Låt svalna på galler och servera ljumma med marmeladen, smör och ost.
HALLON- OCH VANILJMARMELAD 8 dl
Marmeladen är ett mellanting mellan sylt och marmelad, alltså inte
så fast.
500 gr frysta hallon
500 gr syltsocker (ca 5dl)
1 vaniljstång
Gör så här:
Blanda hallon och socker i en gryta eller kastrull. Skär vaniljstången på
längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljfrön och - stång i grytan.
Låt koka upp och sjud marmeladen ca 5 minuter. Skumma väl. Häll upp
marmeladen i väl rengjorda, varma burkar och låt kallna.
LEMONCURD ca 2 1/2 dl
På en engelsk afternoon tea saknas aldrig den goda lemon curden, som passar
alldeles utmärkt på de nygräddade sconesen. Passar även mycket bra som fyllning
i tårtor, muffins och andra bakverk, och även till dessert.
3 äggulor
1 ägg
4 msk smör
2 dl strösocker
1 dl pressad citron
Gör så här:
Vispa ihop äggulor och ägg.Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ihop ägg, smörblandning
och citronsaft i en kastrull.
Sjud blandningen under kraftig vispning tills den är tjock
och krämig, ca 5 - 10 minuter.
Sila krämen i en skål och låt kallna.
VALLMO- OCH CITRONMINIMUFFINS ca 22 minimuffins
100 gr smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 citron, rivet skal
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl blå vallmofrön
1 tsk bakpulver
Topping:
100 gr naturell färskost
3 msk florsocker
1 msk pressad citron
Garnering:
1 msk blå vallmofrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget,
och rör kraftigt. Tillsätt citronskalet.
Blanda mjöl, vallmofrön och bakpulver. Rör ner mjölbandningen i äggsmeten.
Fördela smeten i småbrödsformar av papper, ställda på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.
Låt kallna på galler.
Topping; blanda färskosten med florsocker och citronsaft.
Bred toppingen på
muffinsen och strö över vallmofrön.
Smarriga recept, dom måste jag testa!
SvaraRaderaTack så hemskt mycket:). jag älskar verkligen Afternoon tea!!!
SvaraRadera