Äntligen börjar julförberedelserna igen. Julbaket kan så sakteliga börja, så att man kan slippa stress närmare jul, då det är så mycket annat att tänka på. Här kommer några recept, som man lätt kan frysa.
Chokladmaränger
De som ser ut som små konstverk, dessa ljuvliga maränger. Denna sats ger 10 stycken. Men gör gärna fler satser.
100 g mörk choklad
3 äggvitor
1/2 tsk citronsaft
1 1/2 dl strösocker
1, Sätt ugnen på 125 grader.
2. Smält chokladen över vattenbad. Ta av från värmen och låt svalna.
3. Vispa äggvitor, citronsaft och en tredjedel av sockret till ett fast, vitt skum. Fortsätt att vispa
och tillsätt det resterande sockret. Vispa tills marängen bildar fina toppar.
4. Ringla ner den svalnade chokladen i marängsmeten. Rör inte om!
5. Klicka ut marängsmeten, 10 st., på en bakplåtsklädd plåt. Se till att få med choklad på varje
sked för att få ett vackert marmorerat mönster på alla maränger.
6. Grädda mitt i ugnen i 1 - 1 1/2 timme, beroende på hur sega du vill ha dem i mitten.
Förvara torrt.
Vit chokladtryffel med sockerpärlor
ca 20 tryfflar
Försvinnande goda, så gör dubbel sats när du ändå håller på.
200 g vit choklad, av god kvalitet
3/4 dl grädde
1 msk sprit, till exempel glögg eller konjak
Till garnering:
sockerkulor
kakaopulver eller/och florsocker
1, Bryt chokladen i bitar.
2. Koka upp grädden och spriten i en liten panna eller kastrull. Lägg i chokladen. Ta pannan från
värmen och låt stå i cirka 5 minuter.
3. Rör om tills chokladen smält. Låt kallna i rumstemperatur i 3-4 timmar, Stää sedan in i kylskåp
i 1 timme eller tills smeten stelnat så att den kan formas tills tryfflar.
4. Forma kulor av ca 1 msk smet vardera. Rulla dem genast i sockerkulor eller i kakao och/eller
florsocker, om man föredrar det, precis innan servering. Förvara tryffeln svalt i burk med lock.
Tryfflar är inte svårt att göra, men som sagt, försvinnande goda. De är lättast att rulla eller forma av lagom stelnad chokladmassa.
Mörk chokladtryffel
ca 20 tryfflar
250 g mörk choklad, av god kvalitet
50 g smör
2/3 dl vispgrädde
Till garnering:
kakaopulver eller florsocker
1. Hacka chokladen grovt.
2. Smält smöret i en stekpanna med beläggning, utan att smöret tar färg. Tillsätt grädden och koka
upp under omrörning. Tillsätt chokladen.
3. Ta pannan från värmen och låt chokladen smälta under omrörning till en slät tryffelsmet. Häll
smeten i en plastburk. Täck med plastfilm och låt kallna i rumstemperatur i 2 - 4 timmar. Ställ
sedan i kylskåp i 1 - 2 timmar, eller tills smeten kan formas till kulor.
4. Forma kulor av ca 1 msk smet vardera och lägg dem på ett fat.
5. Sikta över kakao och/eller florsocker. Ställ i kylskåp i 4 - 5 timmar, gärna över natten.
Förvara sedan tryffeln svalt i burk med lock.