tisdag 22 mars 2016

GLAD PÅSK

                                                           Bildresultat för påsk 
                                                              
                                                                               


NÅGRA RÄTTER TILL PÅSKBORDET


Fyllda ägghalvor

4 portioner

6 hårdkokta ägg
1/2 dl creme fraiche
10 droppar tabasco
10 - 12 handskalade räkor (går bra med ej handskalade också)
50 g stenbitsrom eller annan rom
smörgåskrasse
färska spenatblad för dekoration

Gör så här:
1. Dela äggen i halvor. Plocka ut gulorna och lägg i en bunke tillsammans med
creme fraiche och mosa till en jämn smet. Krydda med tabasco.
2. Klicka eller spritsa tillbaka smeten i ägghalvorna och garnera med räka, rom, krasse
och lite grovmald svartpeppar.
Lägg ägghalvorna på en bädd av spenatblad.

Lammstek med potatisgratäng

10 portioner för buffé

1 kg benfri lammstek
1 citron
olivolja
2 kvistar rosmarin
4 stora vitlöksklyftor, i mindre bitar
salt och svartpeppar
smör
Varma grönsaker
1 squash
2 paprikor
4 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja
salt och peppar

Potatisgratäng
600 g potatis av mjölig sort
150 g persiljerot eller palsternacka
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
75 g getost
2dl riven parmesanost
salt och nymald svartpeppar
3 dl grädde

Gör så här:
Lammstek:
1. Halvera citronen. Gnid in steken med citronsaft och olivolja. Skär sedan citronen 
i skivor eller klyftor.
2. Stick med en vass, spetsig kniv cirka tio hål som är 2 cm djupa runt om i steken. 
Vidga hålen med pekfingret och stick ner en liten bit citron, en liten kvist rosmarin
och en liten bit vitlök i varje hål. Krydda med salt och peppar.
3. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn steken runt om i en klick smör tills den får fin färg,
 Efterstek i ugnen tills innertemperaturen blir 60 grader, då är steken rosa. Det tar cirka 
en timme. Låt sedan steken vila ca 10 minuter under folie.
Grönsaker:
4. Skär squashen i skivor och paprikan i bitar. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Skär basilikan tunt.
5. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek squash och paprika tills de börjar mjukna.
Lägg därefter i vitlöken och låt den stek med i någon minut. Krydda med salt och peppar
och blandas till sist ner basilikan.
6. Skär steken i tunna skivor och servera med grönsakerna ochpotatisgratängen( recept nedan).
Potatisgratäng:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär i 5-7 mm tunna skivor
Skala persiljeroten och skär lika tunt. 
2. Varva potatis, persiljerot, smulad getost, parmesanost och vitlök med lite salt och
peppar mellan lagren. Häll grädden över och avsluta med salt och peppar.
3. Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i cirka en timme. Prova med en provsticka 
om den är klara. 
SMAKLIG SPIS

Snittar med stenbitsrom

6 portioner
4-6 tunna skivor rågbröd
100 g naturell philadelphia
1 dl creme fraiche
ca 150 g stenbitsrom
1 liten rödlök
1 knippe dill
salt och vitpeppar
1 knippe rädisor

Gör så här:
1. Skär rågbrödsskivorna på diagonalen och rosta bitarna i torr stekpanna eller 
i ugnen tills de blivit knapriga.
2. Rör ihop philadelphia, creme fraiche och 100 g av rommen.. Finhacka rödlök
och dill och tillsätt det i krämen. Lägg lite dill åt sidan för garnering. Smaka av
med salt och peppar.
3. Bred ostkrämen lite slarvigt över brödbitarna. Skär rädisorna i skivor och garnera
snittarna med dem, resten av rommen och dillen. Lägg upp och servera.

 






 
 










GRANOLA



 Ingredienser:
2. 5 dl blandade kärnor och frön, ex.vis. pumpafrön, solroskärnor, sesamfrön.
5 dl havregryn
2.5 dl kokosflingor
3 msk smör
4 msk flytande honung
2.5 dl vatten
  
Gör så här:
1. Värm upp ugnen till 200 grader.
2. Häll kärnor, frön, kokos och havregryn i en bunke och blanda väl.
3. Värm smör, honung och vatten i en kastrull tills smöret. Blandningen får inte koka.
Häll sedan blandningen över de torra ingredienserna och blanda väl.
4. Häll ut müslimassan någorlunda jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
5. Rosta i ugnen ca 20 minuter eller tills müslin har fått fin yta.
6. Ta ut plåten ur ugnen och rör försiktigt om med en gaffel.
7. Låt svalna och torka.
8. Häll upp i burkar med tätslutande lock.
9. NJUT av en god, hemlagad granola med yoghurt, fil eller liknande.