tisdag 29 september 2015

KANELBULLENS DAG 4 OKTOBER

                                                                  KANELBULLAR

CA 20 ST.

25 g jäst
3 dl mjölk

1/2 tsk stött kardemumma
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
7 -8 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g rumsvarmt smör
1/2 - 1 dl strösocker
1 msk malen kanel

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt salt,
kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg
och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.

Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 1 cm tjocka.

Bred ut rumsvarmt smör på rektanglarna, strö över socker och kanel. Rulla ihop dem och skär 2 cm tjocka bitar.

Lägg bullarna på en plåt, med eller utan bakform, med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ännu en gång
i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 6 - 9 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk så
håller de sig saftigare.

Frys ner om det blir några över.