tisdag 5 maj 2015

Försommarens ljuvliga förrätter, varmrätter, desserter och bakverk

                                                               JORDGUBBSDRÖM

12 BITAR

150 GRADERS UGN

DETTA BEHÖVS

Kakan:
75 gr mjukt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
2-3 msk mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning:
2 dl vispgrädde
ca 250 gr skivade jordgubbar eller mer

Garnering:
florsocker
citronmeliss
ca 250 gr halverade jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU:
Vispa äggvitorna hårt i en ren, torr bunke. Tillsätt häften av sockret i början av vispningen och resterande i slutet. Vispa sedan ytterligare någon minut tills marängen blir toppig.
Lägg bakplåtspapper på en plåt eller i en form med ett mått på ca 25x35cm.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna ett i taget. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
Bred smeten på bakplåtspappret och bred sedan marängen över denna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tills marängen blivit hård och fått lite färg.
Lyft kakan med bakplåtspappret på ett bakgaller eller liknande och låt svalna.
Vänd kakan upp och ner på ett nytt papper. Lossa kakan från bakplåtspappret.
Vispa grädden hårt. Bred grädden över kakan och lägg på de skivade jordgubbarna.
Rulla ihop kakan som en rulltårta från långsidan. Lägg den på ett avlångt serveringsfat. Sikta över florsocker. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.