fredag 30 mars 2012

Mugg Bästa Fröken En underbart söt mugg från systerlycklig.se. Kan med fördel ges till kommande skolavslutning. Finns också med texten "bästa magister".

tisdag 27 mars 2012

Chokladmandelägg


40 stycken
Tid: 25 min + tid att stelna

40 sötmandlar
20 g marsipan
150 g mörk choklad

Garnering:
Guld - och silverströssel

Rosta mandlarna i en torr, het panna och låt dem svalna. Täck varje mandel med marsipan och forma till lagom stora ägg.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa äggen försiktigt i chokladen. Lägg dem på en plåt och garnera med strössel. Låt stelna.
Äggen är placerade i ett litet rede på en bit rosa silkespapper omsvept med cellofan.

Vit chokladtryffel


15 stycken
Tid: 1 1/2 tim + minst 2 tim i kylen

1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1/2 dl mascarpone
150 g vit choklad
1 dl florsocker
1 apelsin, rivet skal

Garnering:
150 g vit choklad
gult och rosa karamellströssel

Koka upp grädde, smör och mascarpone i en kastrull. Rör ner choklad och florsocker och smaksätt med apelsinskal. Häll smeten i en skål och låt den svalna. Gärna i kylen ett par timmar.

Ös upp smeten med en tesked och forma till kulor. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme.

Smält chokladen till garneringen över vattenbad eller i mikron. Doppa kulorna , de ska bli helt täckta. Stick i en tandpetare så går det lättare. Garnera genast med strösslet och låt stelna.

MASCARPONE
är en italiensk krämig färskost med mild och god krämig smak. Den kan lätt ersätta vispgrädde och creme fraiche i många rätter och desserter. Går utmärkt att frysa.


Snart är påsken här med både god mat, bakverk och härliga tips för både inne och ute. Jag kommer att lägga ut text och bild om detta med det snaraste. Ha det gott i vårsolen.

söndag 25 mars 2012

Chokladglassmuffins




225 g osaltat smör (rumstempererat)
2 1/2 dl strösocker
3 3/4 dl extra fint vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
4 ägg
1 tsk vaniljessens

Fyllning och glasyren:
175 g chokladglass
100 g hackad fin choklad
3/4 dl visprädde

Värm ugnen till 175 grader. Placera 18 pappersformar i fördjupningarna på muffinsplåtar. Vispa samman
ingredienserna till muffinsen med elvispen i en stor rymlig skål. Det tar ca 2 - 3 minuter att få en fin, slät smet.
Klicka ut smeten i formarna, inte ända upp, de jäser. Grädda i 20 minuter. Ta ut och låt svalna i 5 minuter.  Lyft sedan över muffinsen på galler och låt svalna helt.  När de svalnat, skär horisontellt av toppen på varje muffins och bred över lite rumstempererad glass. Sätt på det avskurna "locket" och frys ner muffinsen.
Nu till glasyren: Smält choklad i vattenbad tills chokladen smält. Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädden och blanda väl. Låt svalna något och bred den sedan över de framtagna muffinsen. Ställ de åter i frysen för att stelna. Förvara i frys i en lufttät burk i upp till 3 månader. Dessa muffins bör flyttas från frysen till kylskåpet 30 minuter innan servering. Sedan är det bara att njuta!

söndag 18 mars 2012

Historieätarna Haag och Lundgren


Lotta Lundgren och Erik Haag blir historieätare SVT i höst

Lotta Lundgren
Lotta Lundgren och Erik Haag från Landet Brunsås i SVT dyker upp i rutan igen i höst, skriver DN.se. Med start den 15 november reser Lundgren och Haag tillbaka i historien och äter sig igenom olika epoker i tidsenliga kläder. Från den oscarianska eran till stormaktstiden, frihetstiden, 1920-talet, 1940-talet och till sist 1970-talet.
Det är Karin af Klintberg som producerar de sex avsnitten i serien.
– Man kan säga att Erik och Lotta ska åka tillbaka i tiden för att ta reda på det bästa och det sämsta ur den svenska kulinariska historien, säger hon till DN.se.
Arbetsnamnet på serien är ”Historieätarna.” Under inspelningen reser Lotta Lundgren och Erik Haagrunt i landet och sover i tidstypiska hus från varje epok.
Tror att det här kan bli riktigt underhållande. Jag gillade Landet Brunsås, särskilt andra säsongen när det kändes som att man tagit in fler kvinnliga experter i programmet. Och Lotta Lundgren är briljant. Heja Lotta!

(från ett inlägg i Alltommat 16 mars 2012)

fredag 16 mars 2012

Rulltårta med hallon


3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk vatten

Kolakräm:
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap

Fyllning:
125 g hallon

1. Kolakräm: Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull och låt blandningen koka tills den ä 120 grader. Gör ett kulprov, det vill säga doppa en droppe av smeten i ett glas kallt vatten. Går det att rulla en kula ä smeten färdig.
2. Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Rör ner vatten.
3. Bred ut smeten i ett jämnt lager i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.
4. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort pappret som den gräddats på. Pensla baksidan på bakplåtspappret så går det lättare. Låt kakan svalna och bred sedan på kolakrämen. Fördela hallon ovanpå och rulla ihop kakan/tårtan. Förvara rulltårtan svalt, inrullad i bakplåtspapper, tills den ska skäras upp och avnjutas.

torsdag 15 mars 2012

Välkomna!

Har precis öppnat upp en ny blog som kommer att handla mycket om mat och inredning.